tisdag 12 april 2011

Nu är mitt projektarbete klart!

Jag ber om ursäkt för att det har tagit tid innna min slutliga summering av mitt projektarbete har kommit upp här på bloggen. Men nu är det äntligen dags!


Att jag valde Vasaloppet som mitt projektarbete är egentligen ingen slump. Ända sedan min mamma, Lena, genomförde Vasaloppet år 2005 har tanken alltid funnits. Efter målgång blev hon intervjuad av Radio Blekinge. Bland den första frågan de ställde var, när åker du Vasaloppet nästa gång? Hon svarade då att när min son Fredrik är gammal nog, om sex år, har vi pratat om att åka ett Vasalopp. Sedan dess har vi alltid skojat om att vi verkligen skulle göra det.

Nu hade de sex åren gått och det var tid för mig att göra mitt projektarbete. Det kändes då som ett perfekt tillfälle att genomföra ett Vasalopp. Jag kände att det skulle blir kul med ett annorlunda projektarbete, men framför allt skulle det bli en härlig utmaning. Syftet för mitt projektarbete var att få bättre insyn i vad som krävs för att genomföra en utmaning som den här.
Så jag ställde mig frågorna, vad behöver du tänka på när du ska genomföra ett Vasalopp? Hur mycket behöver du träna, och vad?  Och vad behöver jag för någon utrustning?

När jag började planera mitt projektarbete var upplägget av träningen som stod i fokus. Jag började kolla i olika tidningar där bland annat Oskar Svärd hade gjort olika träningsscheman. Där fanns allt från träningsscheman för elitåkare till motionärer. Jag tog även del av Janne Ottossons DVD där jag fick tips och idéer. När jag hade fått en bra överblick över hur jag skulle träna och hur mycket, plockade jag lite delar från både Svärds och Ottossons schema.
Att bestämma sig för att åka ett Vasalopp på en och samma kväll går alldeles utmärkt. Men att planera och förbereda tar betydligt längre tid. Innan du genomför ett Vasalopp måste du tänka igenom det noga och fråga dig själv om du vill lägga så mycket tid på träning och förberedelse som det faktiskt krävs.

När jag planerade mitt träningsschema gjorde jag det utifrån olika träningsscheman för Vasaloppet som jag bland annat hittade i tidningen Vasalöparen. De scheman jag använde mig av hade Oskar Svärd och Janne Ottosson utformat. När jag var klar med mitt eget schema hade jag 5 träningspass i veckan. Det var löpning, styrketräning och skidgång som stod i fokus. I början blev det även lite rullskidor, men då snön kom tidigt den här säsongen blev det inte mycket med det.
Den första veckan med mitt träningsschema var jag entusiastisk och tränade på bra. Men det blev en stor förändring i min vanliga träning och jag kände snabbt att motivationen försvann för just det upplägget. Så efter bara några veckor var mitt ordinarie träningsschema bara ett papper med bokstäver. 
Men det betyder inte att jag tränade dåligt, under tiden som jag har tränat inför Vasaloppet har jag givetvis både tränat skidgång och löpning. Men inte dock inte lika mycket som jag planerade i mitt schema, tyvärr.

Upplevelsen som Vasaloppet gav var helt fantastik. Starten var en mäktig upplevelse som jag sent kommer att glömma. Allt folk som strömmar fram som ett långt pärlband är något som alla borde uppleva. Något som jag också tyckte var häftigt var när jag kom till första del-stationen Smågan, som man har sett på tv i stort sätt varje år sedan man var liten, och där man har imponerats av alla åkare som åkt igenom, och sen är man plötsligt där själv.. Så om någon frågar mig nu om det var värt att åka Vasaloppet är det ett självklart ja. Det man får uppleva den dagen är något fantastiskt som man kommer bära med sig hela livet. 

Sist men inte minst vill jag än en gång säga att jag är otroligt nöjd med mitt projektarbete. Jag tycker allt i det stora hela har gått väldigt bra. Jag är stolt över min prestation i Vasaloppet, och särskilt med de problemen jag hade. Jag är nu många erfarenheter rikare och fått lära mig mycket om träning, men framför allt hur viktigt det är att vara mentalt stark. Nu i efterhand är det inte mycket som är jobbigt, jag kan alltid referera till de sista milen på Vasaloppet. Då känns allt mycket bättre.  

Jag avslutar härmed bloggen genom att tacka alla som läst och stöttat mig under projektet! :) 

Hälsningar Fredrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar